Searching...

Get This

Wednesday, December 25, 2013
10:12 PM 1

SEBARKAN!!..Perlu Berhati-hati Semasa Membeli



NGAT MENGINGAT SESAMA KITA…
Hati-Hati ! Jangan Beli Taugeh Yang BERWARNA PUTIH !

Mesti ramai suka makan taugeh, kan?
Nak pulak campur dalam char kuey teow....
hurmm...rangup..

Tapi nak beli taugeh tu kena la buat eksperimen dulu...

Beli sikit taugeh tu,
jangan makan dulu sebaliknya simpan dulu untuk 3 hari.
Pastu cuba bau taugeh tu lepas 3 hari camane.
Dan kalau boleh jangan beli taugeh yang kaler PUTIH BERSERI tu.

Keputusan yang mungkin boleh didapati,
lepas 3 hari bau taugeh tu hancing semacam.
Bermakna taugeh tu disiram dengan urine a.k.a AIR KENCING!!
Dan air urine tu la jugak menyebabkan taugeh kaler putih berseri.

Kalau nak tau taugeh keluaran bumiputera (Melayu) senang aje.
Kaler dia macam KEKUNINGAN SIKIT DAN CEPAT LAYU SERTA KURANG RANGUP,
Sebabnya langsung tak guna urine sebagai baja.

Ini info dari pegawai
yang pernah buat lawatan ke pusat-pusat penanaman taugeh
dibeberapa negeri tertentu yang diusahakan oleh CHA YA NUN ALIP.
Siap terjumpa satu bilik khas simpan air kencing utk disiram pada pokok-pokok taugeh tu.

Dan kenapa taugeh jadi mangsa?
Sebabnya taugeh ni jenis pokok menyimpan air siraman bulat-bulat terus dalam batangnya..

Tak seperti sayuran lain
iaitu sayuran-sayuran berdaun hijau yang mengalami fotosintesis
semasa proses penyerapan baja atau
dengan erti kata lainnya air siraman masuk ke tanah dulu
barulah akar menyerap dan proses fotosintesis berjalan untuk penyerapan zat-zat dari baja.

Tak macam taugeh
dia serap terus ape yang kita siram
sebab pertumbuhan tumbesaran bukan secara fotosintesis.
Tu sebabnya kalau simpan dalam masa 3 hari bau dia wangi semacam ..

So bagitau la kat sedara mara,
kengkawan pasal nak mengenal taugeh taugeh hancing dengan taugeh-taugeh bumiputera..

Awas!!
JANGAN TERMAKAN AIR KENCING...

1 comments:

  1. Jangan takut makan taugeh!

    Selama ini kita sudah banyak kali membaca sebaran dari rakan-rakan yang mengatakan bahawa ada sesetengah peladang menggunakan air kencing semasa menanam taugeh supaya taugeh tersebut nampak putih, segar dan rangup. Menurut sebaran itu lagi, kita hanya perlu membeli taugeh yang kuning, layu dan kurang rangup.

    Tambah sebaran itu lagi, apabila kita menyimpan taugeh yang "segar, putih dan rangup" itu selama tiga hari, ia akan bertukar hancing dan busuk, kononnya taugeh itu telah disiram air kencing sebelum dituai dan dipasarkan.

    Banyak kenyataan ini tidak benar. Jom Siasat ingin menyarankan agar kita jangan takut untuk membeli dan makan taugeh.

    1. Taugeh yang elok adalah taugeh yang putih, rangup dan tidak layu. Ini menunjukkan taugeh tersebut segar dan cukup air semasa proses percambahan (taugeh adalah anak pokok kacang hijau). Jika taugeh tersebut telah disiram dengan air kencing, sudah tentulah taugeh tersebut akan hancing semasa di pasar lagi tanpa menunggu masa 3 hari kerana air kencing memang sedia ada berbau busuk dalam jangka masa kurang sehari setelah ia dikeluarkan oleh badan. Selain itu, taugeh akan mengikut warna air yang diserap. Secara umumnya air kencing bewarna kuning maka logiknya, taugeh yang disiram air kencing akan bewarna kuning, bukan putih seperti yang didakwa.

    2. Taugeh sememangnya akan berbau busuk jika disimpan lama. Ia adalah biji benih kacang hijau yang dicambahkan. Jika dibiarkan lama di dalam simpanan yang lembap, ia akan mati, mengurai dan reput seperti sayur-sayuran yang lain. Oleh kerana taugeh mengandungi asid urik, kandungan taugeh akan mereput dan membebaskan ammonia serta lendiran, membuat taugeh berbau lebih busuk berbancing sayuran lain.

    3. Sebaran berita itu tersebut memaklumkan bahawa pegawai pemeriksa menemui tong simpanan air kencing di tempat tenaman taugeh. Jika perkara ini benar, sudah tentu ia akan mendapat liputan meluas di media semasa, bukan sekadar menjadi sebaran yang dishare di media sosial oleh orang biasa dan bukan dari pihak yang berautoriti.

    4. Jika kita menyimpan taugeh dengan elok dan tidak dalam keadaan kelembapan berlebihan, taugeh akan kekal segar selama seminggu di dalam peti sejuk. Jika kita mengendalikan taugeh dnegan salah (memenang taugeh dengan tangan yang tidak dibasuh), taugeh tidak akan bertahan lama kerana kuman dan bakteria. Oleh itu, "food handling" menjadi faktor penting kepada jangka hayat penyimpanan makanan. Selain itu, cuci taugeh sebersihnya sebelum anda menyimpan taugeh tersebut.

    5. Selain itu, ada kemungkinan peladang yang memberi baja urea kepada taugeh dengan harapan ia akan lebih subur dan tumbuh cepat. Akan tetapi, taugeh tidak akan dipengaruhi baja kerana dalam proses percambahan tumbuhan, biji benih hanya akan menggunakan zat simpanan dalam biji benih. Ia tidak bergantung kepada baja luaran semasa proses percambahan dan hanya menyerap air. Baja urea adalah baja subsidi yang dibekalkan oleh kerajaan (biasanya digunakan oleh para petani) dan ia berbau busuk.

    Kesimpulannya, jangan takut makan taugeh, ia berkhasiat dan baik untuk tubuh badan kecuali pesakit gout.

    ReplyDelete

ShareThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...