Searching...

Get This

Sunday, January 18, 2015
12:55 AM 0

Pakaian Sekolah Yang KeterlaluanKuala Lumpur: Semalam dua orang pegawai pendidikan daerah dilaporkan telah membuat lawatan mengejut ke Sekolah Menengah Kebangsaan Seri Mutiara di Cheras dipercayai untuk menyiasat kes pelajar bukan Islam dihalang memasuki kelas kerana memakai baju kurung.


Perkara ini adalah ekoran pendedah media mengenai luahan hati seorang baca pelajar terbabit, Lawrence Jayaraj yang tidak berpuas hati dengan tindakan guru di Sekolah Menengah Kebangsaan Seri Mutiara di Cheras.

Beliau ketika dihubungi mengesahkan, pengetua dan ketua Persatuan Ibu Bapa dan Guru (PIBG) sekolah tersebut telah membuat permohonan maaf kepadanya berhubung insiden terbabit.

“Anak perempuan saya, Britney, akan memakai baju kurung esok dan akan pergi ke sekolah,” katanya.

Sebelum ini pihak sekolah tidak membenarnya anak beliau memakai baju kurung dengan menyatakan bahawa hanya pelajar Melayu sahaja dibenarkan memakai baju kurung manakala bagi bukan Melayu tidak dibenarkan.

Pengetua Sekolah Menengah Kebangsaan Seri Mutiara, Mohd Amir Abdul Ghani, telah tampil menjawab perkara ini dengan berkata pihak sekolah tidak pernah menghaang perkara ini cume cara pemakaian baju kurung tersebut mestilah dipakai dengan cara yang betul.

Masalah komunikasi dan salah faham  menjadi punca utama tercetusnya isu pemakaian baju kurung oleh pelajar bukan Melayu.

“Kalau hendak pakai baju kurung, pelajar mestilah memakai dengan betul iaitu memakai kesemua butang baju tersebut. Apabila kata begini, mereka anggap kita (sekolah) tidak benarkan pakai baju kurung.

“Sekolah tidak pernah menghalang sesiapa pakai baju kurung kerana ia adalah baju kebangsaan. Malah guru-guru bukan Melayu pun boleh pakai baju kurung,” katanya.

Pihak sekolah cuma pesan kepada pelajar yang ingin memapai baju kurung metilah memakai baju tersebut dengan betul dengan memakai semua butung bagi menjaga aurat pelajar sekali gus menjaga keselamatan pelajar itu sendiri.

Satu perbincangan untuk menyelesaikan hal ini antara beliau, pihak Persatuan Ibu Bapa dan Guru (PIBG) dan penjaga kepada murid berkenaa telah diadakan pada hari semalam.

Beliau menegaskan pelajar perempuan yang terlibat akan kembali ke sekolah dan bebas memakai baju kurung.


Hanya pelajar Melayu boleh pakai baju kurung menurut pihak sekolah- Gambar hiasan

KUALA LUMPUR: Tindakan seorang bapa yang telah membelikan baju kurung seragam sekolah untuk anaknya telah menyebabkan anaknya tidak dibenarkan memasuki kelas kerana didakwa melanggar etika pemakaian di sebuah sekolah di Cheras.

Beliau, Lawrence Jayaraj telah mendakwa anaknya yang baru bertukar sekolah itu telah dihalang oleh pihak sekolah hanya kerana beliau memakai baju kurung seperti pelajar Melayu yang lain.

Beliau nyata kecewa selepas pihak sekolah menyatakan hanya pelajar perempuan Melayu sahaja dibenarkan memakai baju kurung dan bagi pelajar bukan Melayu tidak dibenarkan.

“Anak saya berpindah ke sekolah ini kerana lokasinya terletak di laluan ke tempat kerja saya. Pada awal tahun ini, saya membelikan baju kurung kepada anak perempuan saya yang mana ia tidak pernah menjadi masalah,” katanya yang dipetik dari The Rakyat Post.

Oleh kerana tidak dibenar memasuki kelas beliau telah kembali ke sekolah untuk mendapatkan anaknya itu dan telah berbincang dengan Guru Penolong Kanan mengenai etika pemakaian ini tetapi gagal menyelesaikan masalah itu..

Lebih mengejutkan guru berkenaan telah menyuruh Jayaraj untuk mendapatkan Bantuan Rakyat 1Malaysia (BR1M) bagi memberi pakaian seragam lain.

Bagaimanapun semasa kejadian pengetua sekolah tersebut tiada di sekolah untuk membincangkan perkara itu lebih lanjut.

"Walaupun isu tersebut hanyalah isu remeh tetapi ia agak mengejutkan dan langsung tidak dijangkakan."

“Kami telah membelanjakan duit untuk membeli uniform sekolah dan ia bukannya murah. Saya ada tujuh orang anak untuk disara,” katanya.

Sementara itu, Timbalan Menteri Pendidikan II, P. Kamalanathan ketika mengulas mengenai perkara itu meminta pihak berkenaan membawa perkara itu ke Pejabat Pelajaran Daerah (PPD).

“Sekiranya perkara itu tidak dapat diselesaikan di peringkat PPD, maka ajukan kepada Jabatan Pendidikan Negeri.

“Jika ia masih tidak dapat diselesaikan di peringkat negeri, maka saya sendiri yang akan campur tangan.”

"Terdapat 10,000 buah sekolah di bawah seliaan Kementerian Pelajaran dan adakalanya pengetua sekolah membuat polisi tanpa mendapatkan pengesahan daripada Kementerian,"katanya

Bagaimanapun, hal ini telah diberi pandangan yang berbeza oleh seorang individu yang juga seorang guru disiplin. Berikut adalah komen beliau berkaitan hal pelajar bukan melayu memakai baju kurung. -0 comments:

Post a Comment

ShareThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...