Searching...

Get This

Tuesday, September 10, 2013
5:23 PM 0

Cara menjimatkan Bil elektrik

Adakah anda sedang mencari kaedah untuk berjimat dalam membayar bil elektrik?

Mahukah anda melihat bil elektrik anda seperti dibawah ini? Setiap bulan terdapat Penjimatan?Ujian dijalankan menggunakan Power Bay Meter menunjukkan bahawa Mini Sun Power Saver terbukti dapat menjimatkan penggunaan kuasa elektrik
Cara Penjimatan Yang Sebenarnya..   Jangan paksa diri anda jika sukar untuk memahami penerangan ini
kerana ia untuk tujuan pembuktian secara teknikal sahaja!

Bagi memahami kaedah Power Factor ini saya akan tunjukkan rajah kuda sedang menarik keretapi seperti di bawah:


Untuk memahami apa itu Power Factor, andaikan seekor kuda yang sedang menarik sebuah keretapi di atas landasan. Kuda tersebut hanya boleh menarik keretapi tersebut dari sisi landasan sahaja kerana kuda tidak dapat bergerak lebih pantas di atas landasan. Ini bermakna kuda tersebut sedang menggunakan tenaganya yang dikenali sebagai 'total (apparent) power' untuk menarik keretapi tersebut. Tenaga yang digunakan oleh keretapi untuk bergerak di atas landasan pula dikenali sebagai 'working (real) power'.

Oleh kerana kedudukan kuda tersebut semasa menarik adalah berada di sisi keretapi, maka tidak semua tenaga kuda dapat dioptimumkan, walaupun hakikatnya kuda tersebut telah menggunakan seluruh tenaganya!. Oleh itu pembaziran tenaga kuda berlaku dan pembaziran  tersebut adalah 'nonworking (reactive) power'.

Kedudukan iaitu sudut dimana kuda tersebut berada semasa menarik keretapi tersebut adalah dipanggil Power Factor, dimana ia adalah nisbah antara 'working (real) power' dan 'total (apparent) power'. Formulanya adalah seperti berikut:
                     
 Power Factor = Working (Real) Power
                       Total (Apparent) Power

Sebenarnya semakin hampir kuda tersebut dengan landasan, maka semakin banyaklah tenaga yang dapat digunakan untuk menarik keretapi tersebut. Dengan kata lain semakin kuranglah pembaziran tenaga kuda tersebut.

Oleh yang demikian nilai 'working (real) power' tadi akan semakin menyamai dengan 'total (apparent) power'. Jadi, semakin lama nilai nisbah antara keduanya akan menghampiri kepada 1. Apabila Power Factor menghampiri 1, maka 'reactive (nonworking) power' akan menghampiri kepada 0. Ini bermakna tiada pembaziran langsung pada tenaga kuda tersebut!


Contoh perkiraan Power Factor;

Dalam satu ujikaji nilai berikut di ambil contoh:


Real Power = 100 kW, Apparent Power = 142 kVA, Reactive Power= 100 kVAR
Apparent power adalah nilai tenaga yang dikira di dalam bil penggunaan semasa.

Power Factor = 100

               142
             = 0.70 atau 70%

Sebanyak 70% tenaga elektrik yang  digunakan di rumah atau premis anda. 30% lagi tenaga tidak digunakan atau berlaku pembaziran!


Melalui Penggunaan Teknologi Power Saver;

Setiap unit Power Saver ini mengandungi kapasitor yang bertujuan untuk menambahkan tenaga.

Andaikan penambahan tenaga sebanyak 67kW dilakukan menggunakankapasitor di dalam Power Saver ini, maka Apparent Power telah dikurangkan daripada 142 kVA kepada 105kVA,(seolah-olah kuda berada paling dekat dengan landasan) maka nilai Power Factor kini adalah:

Power Factor = 100
               105
             = 0.95 atau 95%

Hasilnya 95% tenaga elektrik yang anda terima  digunakan secara optimum di rumah atau premis anda. Ini bermakna semakin kurang pembaziran yang terhasil kerana 95% adalah tenaga optimum.

Dengan itu ia menjadi semakin jimat! Iaitu hanya 5% sahaja pembaziran berbanding tidak menggunakan Power Saver.
P
"Power Factor yang lebih besar bukan sahaja akan menjimatkan bil anda tetapi juga memperbaiki prestasi sistem pembekalan tenaga elektrik anda"
dipetik daripada Suruhanjaya Tenaga -

Alat ini dapat membantu anda...

Mini Sun Power Stabilizer & Saver

Berjimat Setiap Bulan Sehingga 5 Tahun
Tak Perlu Ubahsuai
Tak Perlu Technician
Tak Perlu Maintenance
Plug & On  Sahaja
Telah diuji oleh SIRIM
Canggih, Mudah, Sah, Selamat Dan Terbukti0 comments:

Post a Comment

ShareThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...