Searching...

Get This

Tuesday, September 3, 2013
11:17 AM 0

Pecahkan kaca untuk lepaskan geram - Terapi Stress??SEBAIK pinggan yang dibaling tepat mengenai sasaran, ia pecah dan jatuh berderai. Seakan-akan suatu perasaan yang menakjubkan terbit di dalam hati. Lantas senyuman terukir di bibir. Barangkali, rasa tekanan atau benci yang tidak terluah dan terpendam dalam hati serta-merta hilang daripada tubuh. Namun, tidak dapat dipastikan sama ada kepuasan itu kekal atau bersifat sementara.
Menjalani kehidupan di bandar-bandar besar diakui memang sukar. Bekerja keras untuk menepati tarikh akhir tugasan, kekecewaan hidup dan tuntutan kewangan antara alasan lazim yang dijadikan sebagai punca tekanan.
Maka, pusat karaoke, pawagam, gimnasium dan restoran-restoran mamak penuh dengan manusia yang berkumpul pada waktu malam untuk berbual kosong bagi meredakan tekanan yang dialami.
Kepada yang bukan Muslim, mereka mempunyai pilihan lain untuk meredakan tekanan iaitu dengan mengunjungi bar-bar atau kelab malam. Namun, ia bukanlah penyelesaian terbaik.
Kadangkala, kaedah sebegitu langsung tidak membantu mengurangkan tekanan selepas melepasi suatu tempoh. Rasa stres yang tidak terkawal dalam diri adakalanya mendorong seseorang bertindak ganas seperti mahu menghempas barang atau memecah barang-barang kaca.
Dengan keluasan 278.7 meter persegi, sebuah premis di Jalan Kuchai Lama, Kuala Lumpur memperkenalkan cara terbaharu dalam mengurangkan stres hidup di bandar dengan cara yang berbeza.
Dikenali sebagai Smash House, ia membolehkan individu atau kumpulan bertindak ganas, tetapi dalam keadaan perasaan yang terkawal dan gembira.
SEBELUM kaca dibaling ke dinding pelanggan boleh menulis sesuatu di atas kaca tersebut.


Tiga permainan
Ditubuhkan oleh sekumpulan anak muda seramai 12 orang, mereka berkongsi modal lebih kurang RM150,000. untuk memberi satu lagi alternatif baharu kepada penduduk bandar dalam meredakan tekanan.
"Minuman keras boleh membahayakan kesihatan dan lebih parah kalau memandu, sudah pasti ia memberi risiko kepada pengguna jalan raya lain," ujar salah seorang yang menubuhkan tempat itu, Max Poon, 31, ketika ditemui di Kuala Lumpur baru-baru ini.
Dibuka dari pukul 12 tengah hari sehingga 11 malam setiap hari, ia menyediakan tiga jenis permainan iaitu bilik terang, bilik gelap dan bilik komputer.
Menurut Sam Lee, 28, yang menguruskan Smash House, bilik terang adalah untuk permainan Magic Box yang memerlukan pemain membeli sebuah kotak mengandungi pelbagai jenis set peralatan makanan seperti teko, cawan dan pinggan yang dimasukkan secara rawak.
Sebelum membaling ke arah dinding, sasaran dibuat dengan meletakkan wajah individu yang dibenci di dinding atau tulis apa sahaja perkataan pada pinggan, lalu lempar ke sasaran.
"Bilik gelap pula, untuk permainan baling botol. Cecair berwarna glow in the dark dimasukkan ke dalam botol-botol minuman berkaca.
"Dalam gelap, apabila botol dibaling dan pecah, maka cecair yang keluar akan bersinar buat seketika memberi rangsang cahaya kepada pembaling," terang Sam.
Permainan ketiga ialah pemain diberikan satu set komputer lengkap dengan monitor, unit pemprosesan pusat (CPU), tetikus dan papan kekunci untuk menjadi tempat melepaskan geram.
Bekalan barang-barang yang dirosakkan didapati daripada pembekal-pembekal bergantung kepada jenis-jenis barang an seperti dari Pulau Pinang dan Johor.
Beroperasi pada 1 Julai lalu, kaedah ini sudah menjadi budaya untuk melepaskan tekanan lebih kurang dua tahun lalu di luar negara seperti di Jepun, Amerika Syarikat, China dan Filipina.
Setiap pengunjung yang melangkah ke dalam premis Smash House di tingkat dua deretan rumah kedai pasti berasa berada dalam suasana nyaman seperti di rumah sendiri.
"Lampu menggunakan cahaya kuning dengan lantai berkarpet bagi mewujudkan suasana selesa kepada pengunjung seperti berada di rumah," kata Max lagi.

PEMAIN perlu membeli sebuah kotak yang mengandungi pelbagai jenis set peralatan makanan seperti teko, cawan dan pinggan.


Jenis bilik
Setiap bilik direka kedap bunyi dengan tiada bunyi bising kedengaran di luar bilik permainan. Di dinding pula, ditampal bekas-bekas simpanan telur supaya permukaan tidak keras melainkan tempat sasaran.
Suasana di dalam bilik pula bergantung kepada jenis bilik sama ada gelap atau terang dengan muzik kegemaran pengunjung di pasang kuat. Justeru, bunyi bising kerana kaca pecah atau pekikan pengunjung dapat ditindih.
Pengunjung boleh datang berseorangan, berpasangan mahu pun berkumpulan untuk mengadakan sebarang acara dengan maksimum seramai 15 orang.
Smash House turut mengadakan parti hari lahir, majlis korporat, sambutan ulang tahun dan acara bersama rakan-rakan atau pun apa sahaja yang boleh difikirkan pengunjung.
"Kami dapati pengunjung paling ramai datang ke sini terdiri daripada golongan wanita iaitu kira-kira 70 peratus. Permainan yang paling mereka minati ialah membaling botol.
"Setakat ini, mereka yang datang disebabkan tekanan kerja dan ada juga yang hanya mahu bersantai," kata Max lagi.
Dari segi keselamatan, pihak Smash House begitu berhati-hati terhadap aspek itu selain bersifat teliti supaya tiada sebarang kecederaan berlaku.
Tata cara pengendalian piawai sebelum permainan berlangsung, setiap peserta mesti memakai baju pelindung, but keselamatan dan topi keledar penuh.
Ia bagi memastikan tiada serpihan kaca mengenai tubuh. Bagi peralatan untuk dipecahkan pula, setiap botol minuman dan peralatan makanan dicuci terlebih dulu dengan menggunakan cecair antiseptik, Dettol.
Cawangan lain
"Ia supaya tidak ada sebarang kuman pada barang-barang dan paling penting tiada bau yang kurang menyenangkan," kata Eddy Lee, 35, salah seorang pemegang syer.
Max, Sam, Eddy dan Lucas Liew, 26, yang terlibat dalam bidang kreatif dam banyak membuat kerja-kerja dekorasi Smash House selain lapan orang lain bertemu dua tahun lalu dalam sebuah kursus pemasaran sebelum membuat keputusan membuka perniagaan itu.

PAKAIAN keselamatan wajib dipakai sepenuhnya untuk mengelakkan sebarang risiko kecederaan.


Dalam memperkenalkan aktiviti terbaharu itu di seluruh Malaysia, mereka akan membuka cawangan baharu di bandar-bandar utama seperti di Johor Bahru, Johor pada akhir bulan September, manakala Pulau Pinang dijangka pada akhir tahun ini.
Selain itu, mereka turut dalam perancangan untuk mengadakan sebuah acara yang bersifat kebajikan dikenali sebagai Smash Car.
Terang Max, acara Smash Car boleh diadakan dengan syarikat-syarikat besar berkaitan automotif sebagai sebahagian daripada aktiviti.
Max berkata, tujuan utama mereka menubuhkan Smash House adalah untuk mewujudkan sebuah persekitaran yang bebas tekanan dalam kalangan komuniti bandar sekali gus membina sebuah masyarakat yang kurang melakukan keganasan dan vandalisme.
"Sekarang, sudah ada sebuah tempat selamat yang membolehkan orang ramai melegakan stres tanpa membahayakan orang lain," katanya.
Setiap dua minggu, mereka akan membersihkan bilik-bilik dan kaca-kaca pecah dijual di pusat kitar semula. Hasil jualan barang-barang lusuh tersebut didermakan kepada rumah-rumah anak yatim.
"Tetapi, kami tidak akan membersihkan semuanya. Mesti ada sedikit kaca pecah bagi menaikkan mood kepada pengunjung semasa membaling kaca," ujar Max sambil tersenyum.

Sumber : Kosmo 

0 comments:

Post a Comment

ShareThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...