Searching...

Get This

Thursday, August 15, 2013
1:26 AM 0

Pukul isteri dalam lif, bukan guna alasan 'ajar'

 • Video suami pukul isteri dalam lif
 • Video suami pukul isteri dalam lif

 • DALAM suasana terkini yang hangat membincangkan tentang poligami, pagi ini saya dipertontonkan video dua minit lebih 'kebodohan' seorang suami yang begitu keras sehingga membelasah si isteri bertubi-tubi disaksikan dua pasang mata putera dan puteri mereka di dalam sebuah lif.

  Walau apapun alasan yang si suami berikan bagi menghalalkan pukulan-pukulan kebinatangan itu, Islam tetap mengharamkannya.

  Jangan sesekali menyelewangkan tafsiran ayat 34 Surah al-Nisaa' yang membenarkan pukulan untuk mengajar isteri yang nusyuz.

  Terlalu banyak ayat ALLAH dan petunjuk Nabi SAW tentang kasih sayang dan tolak ansur yang wajib disemai di dalam rumahtangga berbanding hanya satu sahaja ayat yang membenarkan suami memukul isteri dengan syarat yang ketat.

  Jelas melalui hadith Hajjatul Wadaa' yang diriwayatkan al-Tirmidzi bahawa dibenarkan memukul isteri setelah sabit nusyuudznya dengan
      ضَرْبًا غَيرَ مُبَرِّح pukulan yang tidak menyakitkan (iaitu ia bertujuan untuk mengajar dan islah).

  Begitu juga terang panduan Nabi kepada Mu'aawiyah bin Haydah RA yang bertanya tentang hak-hak isteri sepertimana yang diriwayatkan oleh Abu Dawud, antaranya tidak dibenarkan memukul isteri di wajahnya juga tidak dibenarkan mencelanya.

  Namun, jika beginilah (seperti di dalam video) reaksi suami jika benarpun ada di sana kesalahan dari pihak isteri, ia jelas merupakan satu tindakan tidak berakal.

  Islam sentiasa ada solusi kepada apa jua permasalahan termasuk masalah rumahtangga.

  Dan solusi Islami ialah sebaik-baik solusi bagi mereka yang berfikir.

  Antara jalan penyelesaiannya ialah perceraian yang syarie.

  Sungguh ia akan membawa hidup yang baru buat kedua suami dan isteri.

  Sayangnya, kita sering malu tak kena pada tempat.

  Lebih malu untuk bercerai sedangkan itulah syariah, tapi tidak malu untuk sering berperang mulut dan tangan serta kaki di hadapan anak-anak yang saya pasti perceraian yang syari'ie jauh lebih memberi kesan yang baik di dalam kehidupan mereka yang mendatang.

  Menjadi penonton setia kepada gusti mulut dan tangan antara ibubapa mereka, akan memberi impak yang sudah pasti negatif apabila mereka meningkat dewasa kelak.

  Inilah kesannya apabila urusan nikah cerai dipayahkan. Ia benar-benar menyiksakan.

  ** Pandangan ini dipetik dari laman sosial Facebook (FB) beliau.

0 comments:

Post a Comment

ShareThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...