Searching...

Get This

Sunday, December 15, 2013
8:01 PM 0

AKIBAT MENAGIH CINTA NEGRO

Lelaki warga asing masih terus memperdaya ramai wanita Malaysia menggunakan kaedah penipuan melalui internet atau lebih dikenali sebagai parcel scam.

Kerugian membabitkan berbilion ringgit setiap tahun.

Bagaimanakah parcel scam dilaksanakan?

1. Majoriti penjenayah terbabit dalam kes parcel scam adalah warga Afrika, khususnya mereka berasal dari Nigeria.2. Mangsa (kebanyakkannya wanita bekerjaya tetapi kesunyian) berkenalan dengan penjenayah melalui laman sosial seperti facebook. Penjenayah lazimnya menggunakan ikon lelaki berkulit putih, berusia sekitar 50 an, mendakwa peniaga berjaya samada di negara barat. Paling kerap, mereka mendakwa kononnya menetap di London. Walhal individu sebenar di sebalik ikon itu, lelaki negro, mungkin tinggal di Puchong, Selangor, lubuk dihuni ramai warga Afrika.

3. Penjenayah ini pakar menggunakan 'ayat manis' untuk memikat hati mangsa. Mereka berkomunikasi melalui kemudahan chatting di laman sosial. Pujuk rayu mereka mudah menambat hati wanita Malaysia sekaligus menjadikan mangsa berasa disayangi dan dicintai. Tambahan pula apabila melihat gambar ikon lelaki kacak terpapar di skrin komputer hampir setiap hari.

4. Penjenayah bermastautin di Malaysia lazimnya memburu wanita tempatan untuk dijadikan teman wanita istimewa. Wanita terbabit diumpan dengan pelbagai kemewahan tetapi pada masa sama akaun bank mangsa turut disalahgunakan. Wang hasil penipuan didepositkan ke dalam akaun bank wanita terbabit tetapi diakses serta dikawal sepenuhnya oleh penjenayah. Manakala identiti dan status teman wanita sebagai warganegara Malaysia kemudian digunakan oleh penjenayah sama untuk memudahkan mereka melanggan perkhidmatan jalur lebar berharga lebih murah di negara kita. Jika ditangkap oleh polis, kegiatan penipuan melalui internet mereka sukar disabitkan di mahkamah kerana akaun jalur lebar itu dibuka menggunakan nama individu lain. 

Lebih malang lagi, sebilangan teman wanita diperdayakan sanggup menyerahkan tubuh mereka kepada penjenayah.
5. Lelaki hanya dikenali di dunia maya itu kemudian menjanjikan kononnya akan menghantar pelbagai jenis hadiah berharga kepada mangsa melalui syarikat penghantar bungkusan, parcel. Terdapat jugs kes berlaku kononnya, penjenayah terbabit akan berkunjung ke Malaysia, membawa bersama hadiah untuk diberikan kepada mangsa.

6. Tidak lama selepas itu, mangsa akan dihubungi oleh individu menyamar sebagai pegawai Kastam Diraja Malaysia melalui panggilan telefon. Lazimnya, dia warga tempatan bersekongkol dengan penjenayah warga asing. 'Pegawai Kastam' itu akan meminta mangsa menjelaskan bayaran tunai untuk mangsa menebus bungkusan kononnya mengandungi barangan bernilai tinggi seperti wang dalam jutaan Pound Sterling. Jika tidak 'teman lelaki' mereka akan diberkas oleh pihak berkuasa.

Tanpa usul periksa, mangsa akan mula mendepositkan wang dipinta ke akaun peribadi milik teman wanita sebenar penjenayah terbabit. Dalam tempoh masa tertentu, jumlah dituntut semakin banyak sehingga mangsa menyedari, dia ditipu. Pernah wanita tempatan berasal dari Pulau Pinang diperdayakan sebanyak RM1 juta ringgit. 

Klik di sini untuk membaca laporan kerugian ditanggung oleh rakyat Malaysia.

7. Selain menerima panggilan 'pegawai kastam', sebilangan penjenayah juga acapkali menggunakan modus operandi berbeza. Individu menyamar sebagai kakitangan syarikat penghantar bungkusan meminta mangsa mendepositkan sejumlah wang ke akaun bank peribadi kononnya untuk bayaran pemprosesan penghantaran barang terbabit dari luar negara.

Berikut alamat IP, 'Laila Faisal' seperti didedahkan oleh blogger, Muhammad Farid Abd. Ghani, klik di sini.Ciri ciri tulisan negro mudah dikenal pasti. Contohnya jika dalam bahasa Inggeris, kita menulis 'I am alone', mereka menulis 'Am alone' sahaja, ayat tanpa 'I' sebagai ganti nama. Itu petanda jelas, penulis ayat, negro.

Penjenayah mengeksploitasi sikap tamak haloba dan taksub menagih cinta di kalangan wanita tempatan tanpa menyedari mereka menjadi mangsa. Wang keuntungan hasil penipuan lazimnya dihantar ke negara asal melalui Western Union.

sumber  :Blogger (pemberita)

0 comments:

Post a Comment

ShareThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...