Searching...

Get This

Sunday, September 21, 2014
12:47 AM 0

(10 Gambar): Ramai Yang Tidak Tahu Di India Juga Ada Tembok Besar Seperti Di ChinaIni adalah tembok yang kedua terbesar di dunia ini. Sesetengah memanggilnya dengan nama kubu mengelilingi - "Kumbhalgarh". Lain-lain hanya merujuk kepada ia sebagai Tembok Besar India.  Namun, ia masih kurang dikenali di luar nagara lain.

Kumbhalgarh adalah kubu besar dan hampir kebal terletak di bahagian atas Aravali Hills di tengah-tengah hutan menjadi kawasan perlindungan hidupan liarDibina oleh Rana Kumbhadalam abad ke-15, lokasi yang unik dan kehebatan menjadikan ia mesti dilawat tempat di bahagian Rajasthan.  

Adalah dipercayai bahawa Rana Kumbha membina kira-kira 32 kubu semasa pemerintahannya, yang mana Kumbhalgarh adalah yang terbesar dan paling rumitKubu ini dimasukkan dalam senarai UNESCO Tapak Warisan Dunia pada bulan Jun, 2013 bersama-sama dengan lima kububukit lain Rajasthan. 

Lokasi: kubu ini terletak kira-kira 82 kilometer di barat laut bandar Udaipur di daerah Rajsamand,Rajasthan. Jain Temple yang terkenal di Ranakpur yang kira-kira 45 kilometer dari kubu ini melalui jalan raya. 

Cara terbaik untuk melawat kubu ini adalah dengan mengambil lawatan hari dari Udaipurbersama-sama dengan Kuil Ranakpur Jain. Terdapat banyak pengusaha pelancongan di Udaipur menawarkan perkhidmatan pelancongan tunggal hari ini. 0 comments:

Post a Comment

ShareThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...